Xbrane och STADA ingår partnerskap med Bausch + Lomb för kommersialisering av Xlucane i USA och Kanada

Bolagsinformation

IR

MAR

Nyheter

Övrig bolagsinformation

Regulatorisk

Svenska

  • Xbrane Biopharma AB (publ) (”Xbrane” eller "Bolaget”) (Nasdaq Stockholm: XBRANE) och STADA Arzneimittel AG (“STADA”) har utlicenserat de amerikanska och kanadensiska kommersiella rättigheterna för Xlucane, en biosimilarkandidat till Lucentis® som bolagen utvecklar tillsammans, till Bausch + Lomb.
  • Bausch + Lomb kommer att betala en licensavgift bestående av ett medelstort ensiffrigt miljonbelopp i amerikanska dollar vid signering samt milstolpebetalningar vid regulatoriskt godkännande och lansering och sedan dela bruttovinsten från försäljning.
  • Xbrane och STADA kommer att dela alla intäkter från Bausch + Lomb 50/50.

Xbrane, en ledande nordisk biosimilarutvecklare, och samarbetspartner STADA, en europeisk biosimilar- och sjukvårdsspecialist, har ingått ett exklusivt licensavtal med Bausch + Lomb, ett ledande globalt ögonhälsovårdsbolag inom Bausch Health Companies Inc (NYSE/TSX: BHC), för att kommersialisera Xlucane, en biosimilarkandidat på Lucentis® (ranibizumab), i USA och Kanada. Bolagen siktar på att erhålla regulatoriskt godkännande för alla godkända indikationer för Lucentis® i både USA och Kanada.

STADA och Xbrane kommer att vara gemensamt ansvariga för att slutföra utvecklingen av Xlucane för USA och Kanada. Xbrane kommer också att tillhandahålla produkten kommersiellt. Bausch + Lomb kommer att ansvara för försäljning, marknadsföring och alla andra kommersialiseringsaktiviteter för Xlucane i USA och Kanada efter regulatoriskt godkännande.

”Vi fortsätter att göra goda framsteg när det gäller att utveckla Xlucane för den nordamerikanska marknaden. Bausch + Lomb har ett mycket starkt varumärke och anseende bland oftalmologer och en befintlig försäljningsinfrastruktur att nyttja. Vi ser fram emot att slutföra de sista stegen inför marknadsgodkännande och tillsammans med våra partners ta produkten till patienter med allvarliga ögonsjukdomar i stort behov av kostnadseffektiva VEGFa-hämmare i USA och Kanada, säger Martin Åmark, VD för Xbrane Biopharma.

"Vi är övertygade om att en biosimilar på ranibizumab har en stark kommersiell potential i Nordamerika," förklarar STADA:s VD Peter Goldschmidt. "Med sina djupa relationer med ögonvårdsspecialister i Nordamerika och en effektiv säljstyrka som redan finns på plats för att marknadsföra deras omfattande läkemedelsportfölj, anser vi att Bausch + Lomb är den idealiska partnern för att bredda tillgången till denna mycket effektiva ögonbehandling i USA och Kanada.”

"Genom detta avtal med STADA och Xbrane kommer vi att kunna nyttja vår omfattande expertis och arv på den nordamerikanska oftalmiska marknaden," säger Yolande Barnard, vice president och general manager, U.S. Pharmaceuticals, Bausch + Lomb. "Vi tror att denna ranibizumab biosimilarkandidat, efter att den godkänts, kommer att vara ett utmärkt tillskott till vår omfattande ögonhälsoportfölj och för oss att kunna leverera på vårt åtagande att fortsätta att expandera och förbättra vår oftalmiska portfölj för våra kunder och deras patienter."

Enligt villkoren i licensavtalet kommer Bausch + Lomb att betala ett medelstort ensiffrigt miljonbelopp i amerikanska dollar vid signering samt ytterligare milstolpebetalningar relaterade till lansering och marknadsgodkännande av produkten i USA. Xbrane och STADA kommer också att erhålla en del av brutto-vinsten från försäljningen av produkten av Bausch + Lomb. Mellan Xbrane och STADA kommer intäkter som erhålls från Bausch + Lomb delas lika.

Om Xbrane Biopharma
Xbrane Biopharma AB utvecklar biologiska läkemedel baserat på en patenterad plattformsteknologi som
ger signifikant lägre produktionskostnad jämfört med konkurrerande system. Xbranes ledande produktkandidat Xlucane är en biosimilar på originalläkemedlet Lucentis®, som adresserar marknaden för oftalmiska VEGFa-hämmare som uppgår till 10,4 miljarder EUR. Xlucane är i fas III och beräknas lanseras i mitten av 2022. Xbrane har ytterligare fyra biosimilarer i sin pipeline som adresserar en marknad om 8,7 miljarder EUR i originalprodukternas försäljning. Xbranes huvudkontor ligger i Solna strax utanför Stockholm. Xbrane är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet XBRANE. För mer information besök www.xbrane.com.

Om Bausch + Lomb
Bausch + Lomb, ett företag från Bausch Health Companies Inc., är en ledande global ögonhälsoorganisation som enbart är inriktad på att hjälpa människor se. Dess kärnverksamheter inkluderar receptfria produkter, kosttillskott, ögonvårdsprodukter, ögonläkemedel, kontaktlinser, linsvårdsprodukter, oftalmisk kirurgisk utrustning och instrument. Bausch + Lomb utvecklar, tillverkar och marknadsför en av de mest omfattande produktportföljerna i branschen, som finns i cirka 100 länder. För mer information besök www.bausch.com.

Om STADA Arzneimittel AG
STADA Arzneimittel AG har sitt huvudkontor i Bad Vilbel, Tyskland. Bolaget strategi grundas på två hörnstenar som består av generika inkluderat specialläkemedel samt receptfria konsumenthälsoprodukter. Globalt säljer STADA sina produkter i cirka 120 länder. För räkenskapsåret 2019, uppnådde STADA en just. försäljning om 2 608,6 miljoner EUR, just. vinst före räntor, skatt av-/ nedskrivning (EBITDA) om 625,5 miljoner EUR. Per 31 december, 2019, hade STADA 11 100 anställda globalt. För mer information besök www.stada.com.

Kontaktinformation för journalister:

Xbrane
Martin Åmark, VD/ IR 
M: +46 (0) 763-093 777
E: martin.amark@xbrane.com

Susanna Helgesen, CFO
M: +46 (0) 708-278 636
E: susanna.helgesen@xbrane.com

Bausch + Lomb
Mediakontakt
Sam Ewing
M: +1 (917) 415-3842
E: sam.ewing@zenogroup.com

STADA
STADA Arzneimittel AG
Mediakontakt
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel – Germany
T: +49 (0) 6101 603-165
E: press@stada.de
www.stada.com/press

Kontaktinformation för kapitalmarknadsaktörer:
STADA Arzneimittel AG
Investor & Creditor Relations
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel – Germany
T: +49 (0) 6101 603-4689
E: ir@stada.de
www.stada.com/press