STADA och Xbrane levererar Ximluci® (ranibizumab) i England under kontrakt med NHS

Bolagsinformation

IR

MAR

Nyheter

Övrig bolagsinformation

Regulatorisk

Svenska

STADA har vunnit ett ramavtal som en av två leverantörer av ranibizumab under ett ramavtal med engelska läkemedelsverket NHS i England. STADA och Xbrane har utvecklat Ximluci® ( ranibizumab biosimilar) under ett strategiskt partnerskap där Xbrane ansvarar för tillverkning och STADA för kommersialisering av produkten. Biosimilar konkurrens på ranibizumab har potential att öka patienttillgången och skapa betydande besparingar för NHS i England.

Bad Vilbel; Solna –STADA och Xbrane Biopharma AB (Nasdaq Stockholm: XBRANE) levererar nu Ximluci® (ranibizumab biosimilar) till England via ett ramavtal med National Health Service (NHS) i England.

STADA och Xbrane tillkännagav i januari 2023 1) att Storbritanniens läkemedels- och hälsovårdsmyndighet (MHRA) hade beviljat ett marknadsföringstillstånd för Ximluci® (ranibizumab), en biosimilar som refererar till Lucentis®. Enligt avtalet, som signerades 2018, ansvarar STADA för kommersialiseringen av Ximluci® över hela Europa, medan Xbrane ansvarar för kommersiell tillverkning av produkten. Parterna delar lika på vinsten från försäljningen av produkten. I början av april 2023 tillkännagav partnerna att Ximluci® lanserats i flera europeiska länder 2).

Ximluci® är en anti-VEGF (vaskulär endotelial tillväxtfaktor) för behandling av ögonsjukdomar, inklusive våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD), diabetiskt makulaödem (DME), diabetisk retinopati (PDR), retinal venocklusion (RVO) och synnedsättning på grund av koroidal neovaskularisering (CNV) hos vuxna.

Enligt Storbritanniens Macular Society har nästan 1,5 miljoner människor i Storbritannien en relaterad ögonsjukdom. Åldersrelaterad makuladegeneration är det vanligaste tillståndet, som generellt drabbar personer över 55 år. AMD är den största orsaken till synförlust i Storbritannien och drabbar mer än 600 000 personer 3).

STADAs brittiska dotterbolag Thornton and Ross är en av två leverantörer som tilldelats ett ramavtal för leverans av ranibizumab till NHS i England 4). Avtalet omfattar en betydande del av den kliniska efterfrågan av ranimizumab i England. Det nominella totala värdet av detta ramavtal, som löper från 1 april 2023 till 31 mars 2024, är 70 miljoner pund (cirka 900 miljoner SEK). Det faktiska värdet för STADA och Xbrane kommer att bero på flera faktorer, inklusive förmågan att leverera och ta relativ marknadsandel inom den marknad som omfattas av ramavtalet.

"Att leverera ranibizumab till NHS representerar ytterligare en möjlighet för STADA att förbättra patienttillgången genom konkurrens om specialläkemedel och därmed leverera på vårt syfte att bry sig om människors hälsa som en betrodd partner.” kommenterade STADAs globala chef för produktsegmentet Specialist läkemedel, Bryan Kim.

Vi är stolta över att vår partner STADA utsetts som leverantör under detta viktiga ramavtal. Ximluci® kommer de kommande 12 månaderna att generera betydande besparingar för det brittiska sjukvårdssystemet och öka tillgängligheten för patienter”, säger Martin Åmark, Xbranes Vd.

1) NHS Framework Agreement for the supply of Ranibizumab for the NHS in England – Contracts Finder
2) STADA and Xbrane obtain British approval for Ximluci® (ranibizumab) biosimilar referencing Lucentis®
3) STADA & Xbrane launch ranibizumab to support patient access | STADA
4) Macular conditions – Macular Society

Om STADA Arzneimittel AG
STADA Arzneimittel AG har sitt huvudkontor i Bad Vilbel, Tyskland. Företaget fokuserar på en strategi inom tre områden; generika, specialläkemedel och receptfria hälsovårdsprodukter för konsumenter. STADA Arzneimittel AG säljer sina produkter i cirka 120 länder. Under räkenskapsåret 2022 uppnådde STADA en koncernomsättning på € 3 797,2 miljoner och redovisade ett resultat före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar (EBITDA) på € 884,7 miljoner. Per 31 december 2022, sysselsatte STADA 13 183 personer över hela världen.

STADA-information för journalister:
STADA Arzneimittel AG – Mediarelationer
Stadastrasse 2-18, 61118 Bad Vilbel – Tyskland
Telefon: +49 (0) 6101 603-165
E-post: press@stada.de
Eller besök oss på Internet på www.stada.com/press

STADA-information för kapitalmarknadsaktörer:
STADA Arzneimittel AG – Investerarrelationer
Stadastrasse 2-18, 61118 Bad Vilbel – Tyskland
Telefon: +49 (0) 6101 603-4689
Fax: +49 (0) 6101 603-215
E-post: ir@stada.de
Eller besök oss på Internet på www.stada.com/investor-relations